BONT Handboek
Algemeen:
Inhoud handboek:
Klik op de link om direct naar de pagina te gaan.
-
Op 17 december 2009 is Stichting BONT officieel opgericht. Echter begon het BONT verhaal van Floor, de oprichter, al twee jaar eerder. Eind 2007 werd Floor benaderd door de ouders van vier meiden tussen de 15 en 17 jaar met een verstandelijke beperking. Zij zouden hun meiden zo gunnen om ‘gewoon iets leuks’ te kunnen gaan doen met leeftijdsgenoten; er was immers geen passende naschoolse opvang voor hen, maar wel een ‘opvang vraagstuk’. Floor nam de meiden vanaf dat moment ieder woensdagmiddag mee op pad. De MeidenClub (zo had de groep meiden zichzelf immers genoemd) ondernam met veel plezier allerlei verschillende activiteiten. Omdat 4 jongeren in haar eentje toch wel wat zot was, vroeg Floor een medestudent om haar te helpen bij de begeleiding en zo waren zij al snel met zijn zessen. Ook waren er wel meer jongeren die hier oren naar hadden en met BONT activiteiten wilden ondernemen.
In de jaren die volgden groeide BONT gestaag. Steeds meer jongeren werden aangemeld, het rooster en de mogelijkheden werd behoorlijk uitgebreid, er werden awards gewonnen en BONT kreeg meerdere eigen ruimtes ter beschikking. Zo groeide BONT in de afgelopen jaren uit van een gezellige activiteit op woensdagmiddag met groepje van 4 meiden naar een stichting met verschillende locaties, die 24 uur per dag geopend is en elk moment van de dag bezig is om haar ongeveer 150 jongeren verder te brengen in het leven. Deze jongeren worden begeleid door ongeveer 50 begeleiders en 10 stagiaires.
-
BONT is een stichting die zich inzet voor jongeren met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Het doel van BONT is om BONT-jongeren nieuwe ervaringen op te laten doen en hen te stimuleren in hun (persoonlijke) ontwikkeling. Een belangrijk doel van BONT is om de BONT-jongeren deel uit te laten maken van de gewone dingen in het leven die voor elke andere puber zo normaal zijn, zoals koken met vrienden, een betekenisvolle werkplek hebben, in het weekend iets ondernemen, uit gaan logeren, etc.
Bij BONT vinden we het belangrijk om de zelfredzaamheid van jongeren op een gezellige en speelse wijze te bevorderen en om deelname aan de maatschappij mogelijk te maken.
Dit alles gebeurt onder begeleiding van studenten en young-professionals met allerlei verschillende opleidingen. Door het kleine leeftijdsverschil tussen de jongeren en begeleiders zijn interessegebieden en belevingswerelden overlappend. Dit heeft als voordeel dat de jongeren een ‘gelijkvloerse’ relatie aan kunnen gaan tijdens de begeleiding. Dit levert een onbetaalbare leerschool voor beide partijen op!
Het motto van BONT is :"Kan niet, bestaat niet", dus wat is er nodig om een jongere zelfstandiger deel te laten nemen aan een activiteit en aan de maatschappij?
-
De voornaamste doelstelling van Stichting BONT omvat het begeleiden van jongeren met een verstandelijke beperking op het gebied van vrije tijd (beleven), dagbesteding (werken), logeren en wonen.
Bij BONT wordt ernaar gestreefd jongeren in de leeftijd van 12 tot 27 jaar met een ernstige tot matige verstandelijke beperking te begeleiden bij het structureren van hun dag en hen te ondersteunen in het vergroten van hun zelfredzaamheid. Binnen BONT worden zij op een speelse wijze begeleid om ervaringen op te doen in de maatschappij, met als doel het verruimen van hun wereldbeeld.
Daarnaast biedt BONT (tijdelijke) volledige begeleiding en zorg aan jongeren met een verstandelijke beperking door logeeropvang aan te bieden gedurende de week en in het weekend, ook wel bekend als respijtzorg.
De ontwikkeling van de jongeren bij BONT en hun zorgvraag staan centraal. Dit houdt in dat BONT tijdens alle begeleidingsmomenten er naar streeft dat er passend, maar ook uitdagend aanbod is voor haar jongeren. Het aanbod van BONT is veelzijdig, denk hierbij aan culturele activiteiten, sportactiviteiten, kookactiviteiten.
Naast de doelstellingen die BONT heeft, heeft BONT ook een aantal waarden die heel belangrijk zijn binnen de Stichting. Deze waarden draagt BONT uit richting haar begeleiders.
Voor jongeren met een verstandelijke beperking zijn er over het algemeen in de maatschappij minder dingen mogelijk dan voor leeftijdsgenoten zonder verstandelijke beperking. BONT vindt het heel belangrijk om jongeren juist dat te laten doen en ervaren, wat leeftijdsgenoten ook ‘gewoon’ kunnen doen. Jongeren deel uit laten maken van de maatschappij is een van de belangrijkste waarden die BONT heeft.
BONT gelooft erin dat ‘alles mogelijk is’ en probeert samen met haar begeleiders om het onderste uit de kan te halen voor de jongeren. Wij bieden jongeren wat anderen niet altijd durven te bieden.
De zeggenschap van de BONT jongeren is groot. De stemmen van jongeren zijn enorm waardevol en hier wordt goed naar geluisterd door begeleiders en door het bestuur. Door naar de jongeren te luisteren, kan BONT de zorg steeds meer blijven verbeteren en kan BONT steeds weer bieden wat de jongeren nodig hebben. Ook luistert BONT goed naar de ouders en/of verzorgers van de jongeren
BONT ziet, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de jongeren, leerkansen in alle triviale dingen in het leven. Ieder kan op zijn of haar eigen manier nog verder ontwikkelen op verschillende gebieden. BONT stimuleert jongeren om te blijven ontwikkelen.