Pedagogische aanpak

Via de volgende link kunt u terugkeren naar het handboek voor ouders: Ga terug naar het handboek

Er zijn een aantal uitgangspunten die Stichting BONT meegeeft aan haar begeleiders. Deze uitgangspunten vinden wij heel belangrijk in de omgang met de jongeren en het stimuleren van hun ontwikkeling en deze sluiten goed aan bij de visie van BONT.

Pijlers van BONT - Uitgangspunt voor tijdens het begeleiden

Leerdoelen

Om hierin gericht te werk te kunnen gaan, worden er voor alle jongeren persoonlijke leerdoelen bedacht. Deze leerdoelen worden door ouders, jongeren en coördinerend groepsbegeleider gezamenlijk bedacht. Gedurende de dag kunnen begeleiders de leerdoelen als rode draad gebruiken in het begeleiden van de jongeren. Begeleiders gaan spelenderwijs met de leerdoelen om. 


Zelfredzaamheid

Bij BONT stimuleren we de jongeren om meer zelfredzaam te worden op verschillende vlakken. Concreet betekent dit: ‘we doen het met de jongeren’. Begeleiders stimuleren de jongeren zo veel mogelijk om dingen zelf op te pakken. Op deze manier leren en groeien zij ook weer verder en vergroten ze hun ADL-vaardigheden.


Positieve benadering

We vinden het belangrijk dat de jongeren op een positieve en enthousiaste manier benaderd worden. Geef aan wat een jongere wél mag doen en wat je wil zien van de jongeren in plaats van alleen maar te zeggen wat niet mag. Natuurlijk vinden we het ook belangrijk om duidelijkheid te bieden voor de jongeren, maar dit vanuit een positief benadering punt. De nadruk ligt er bij BONT op wat wél kan. 


Afspiegeling van het ‘normale’ leven

Hoewel het natuurlijk enorm belangrijk is dat het voor de jongeren leuk is bij BONT, is het ook erg belangrijk dat ze bij BONT een afspiegeling mee maken van het ‘’normale’’ leven. Zoals ook vermeld hierboven, is het belangrijk dat we alles doen ‘’met de jongeren’’ en dat we niet als begeleiders alles voor de jongeren overnemen en oplossen. We stimuleren de jongeren zelf na te denken over oplossingen. Dit betekent verder ook dat er bij deelname aan BONT door begeleiders ook gedacht moet worden aan de gezondheid, de verdeling van taken, minder leuke dingen die kunnen gebeuren etc. 


Afspiegeling van het ‘normale’ leven - omgaan met ongewenst gedrag

Zoals eerder genoemd, vinden we een afspiegeling van het ‘normale’ leven erg belangrijk binnen BONT. Dit betekent dat er helaas soms ook ongewenste dingen gebeuren. Zo krijgen jongeren bijvoorbeeld soms ruzie, ervaren zij teleurstellingen of hebben zij soms moeite om gepast om te gaan met hun eigen of andermans emoties. Dit is volledig passend binnen deelname aan de maatschappij en past bij de realiteit, waarin nu eenmaal teleurstellingen en ongewenste momenten voorkomen. Begeleiders vormen hierin een belangrijke schakel, die de jongeren stimuleren om in oplossingen te denken en de jongeren hier ook bij ondersteunen. Begeleiders proberen de jongeren op dit soort momenten te kalmeren en vervolgens aan te leren hoe ze bijvoorbeeld met tegenslagen om kunnen gaan of hoe ze op een andere wijze wat op kunnen lossen. Hierbij wordt door begeleiding dus ook altijd getracht een vertaalslag te maken naar de maatschappij en wordt stilgestaan bij de volgende vragen ;‘Wat zijn gepaste grenzen en gepaste omgangsregels?’ 


Voorbereiding

Begeleiders worden voorafgaand aan de dag gestimuleerd om goed na te denken over de mogelijke leerkansen en uitdagingen op een dag. Door hier vooraf bij stil te staan, zijn de begeleiders zich gedurende de dag beter bewust van de omgeving die ze willen creëren en hoe je dit samen met elkaar kan neerzetten. 

Ook wordt voorafgaand aan de dag uitgebreid stilgestaan bij de mate van structuur die nodig is. Dit wordt afgestemd op de aanwezige jongeren. BONT vindt structuur heel belangrijk, omdat dit voor rust en duidelijkheid kan zorgen. Echter vindt BONT het ook minstens zo belangrijk om in de duidelijke structuur nog ruimte te laten voor spontaniteit, om zo de maatschappij zo veel mogelijk te weerspiegelen. Een goede balans tussen structuur en vrijheid staat dus centraal bij BONT. 


Communicatie

Begeleiders worden gestimuleerd om hun communicatie altijd op het niveau van de jongeren af te stemmen. Ook worden zij gestimuleerd om consistent te zijn. Als een begeleider nakomt wat hij/zij gezegd heeft, kan je zo het vertrouwen met een jongere opbouwen. Daarnaast weten jongeren zo wat ze van een begeleider kunnen verwachten en wat de grenzen van een begeleider zijn. We stimuleren begeleiders dus om consistent te zijn in hun gedrag en communicatie richting jongeren

Daarnaast is communicatie natuurlijk niet alleen verbaal, maar is ook non-verbale communicatie ongelooflijk belangrijk. BONT biedt regelmatig vrijblijvende trainingen aan aan begeleiders waarin zij op speelse wijze kunnen leren hoe ze ook op non-verbale wijze met jongeren kunnen communiceren. 


Grenzen aangeven 

Begeleiders hebben de rol om de grenzen van de jongeren mee te bewaken. Begeleiders stimuleren jongeren altijd om hun grenzen aan te geven. Daarnaast ondersteunen begeleiders jongeren hierbij indien nodig. Ook stimuleren begeleiders jongeren om grenzen van anderen te respecteren. 

Denkwijze & gedrag van jongeren

Begeleiders worden gestimuleerd om stil te staan bij het gedrag en de denkwijze van jongeren. Begeleiders worden geprikkeld om stil te staan bij waar het gedrag van de jongeren vandaan komt, bijvoorbeeld door middel van reflectie. Wanneer een jongere bijvoorbeeld moeilijk verstaanbaar gedrag vertoont, worden de begeleiders gestimuleerd de situatie te evalueren en hierin na te gaan waar het gedrag zou kunnen komen. Hierin moet de rol van de begeleider zelf, de andere begeleiders en die van de jongeren mee in beschouwing genomen worden. 

  • Hormonale ontwikkeling van jongeren: Tevens worden de begeleiders gestimuleerd om altijd een inschatting te maken van de hormonale ontwikkeling van de jongeren en op welke wijze de jongeren daarmee bezig zijn. De hormonale ontwikkeling van de jongeren is bij de meeste jongeren volop in gang en dit kan soms merkbaar zijn in het gedrag van de jongeren. Jongeren moeten soms nog veel leren over het aangeven van hun grenzen, interpreteren van andermans grenzen en begrijpen wat ze fysiek voelen etc. Ook is het verschil tussen liefde en vriendschap vaak erg lastig voor jongeren. Het is belangrijk dat begeleiders van BONT hierin een veilige omgeving scheppen voor de jongeren. 

Jezelf zijn

Hoewel er uitgangspunten zijn voor tijdens het begeleiden, is er nog een heel belangrijk punt voor begeleiders: wees jezelf en gooi je eigen ‘sausje’ over de uitgangspunten en visie van BONT! Dit is voor zowel jongeren als begeleiders van belang. We willen graag dat iedereen zich op zijn gemak voelt om zichzelf te laten zien. 


Voorbeeldfunctie

Begeleiders hebben voor jongeren een voorbeeldfunctie die in lijn is met de realiteit en proberen hier gedurende het begeleiden rekening mee te houden. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat begeleiders, net zoals jongeren, zo min mogelijk telefoongebruik hanteren gedurende het begeleiden.